Tο 71% των απορριμμάτων στους κάδους ανακύκλωσης της Γερμανίας είναι χρησιμοποιημένες συσκευασίες

Ρούχα, βιβλία, τρόφιμα: ό,τι θέλει κανείς μπορεί να το παραγγείλει στο διαδίκτυο. Οι αγορές αυτές όμως δημιουργούν πολλά σκουπίδια εξαιτίας των συσκευασιών με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα δημοτικά τέλη αποκομιδής, στη Γερμανία.

Λιγότερες εφημερίδες και περισσότερες χάρτινες συσκευασίες: το περιεχόμενο των ειδικών κάδων απορριμμάτων που δέχονται χαρτιά έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων που εκπροσωπεί και τις δημοτικές αρχές καθαριότητας έδωσε την εντολή να ερευνηθεί το ακριβές είδος των απορριμμάτων που βρίσκονται στους κάδους ανακύκλωσης για χαρτιά.

Όπως προέκυψε, το 71% των απορριμμάτων ήταν συσκευασίες. Πολύ συχνά τα χαρτοκιβώτια πετιούνται στους κάδους χωρίς καν να τα έχουν συμπτύξει, με αποτέλεσμα ο κάδος να γεμίζει γρήγορα με λίγα απορρίμματα.

Το ινστιτούτο INFA, το οποίο διενήργησε την έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χάρτινες συσκευασίες αποτελούν το 29% με 34% του περιεχομένου των κάδων και το 64% με 71% του όγκου.

Οι πολίτες εξοργίζονται με το γεγονός ότι οι κάδοι γεμίζουν τόσο γρήγορα αλλά και για τις δημοτικές αρχές η εξέλιξη αυτή έχει οικονομικές επιπτώσεις. Στη Γερμανία είναι διαφορετικές οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την ανακύκλωση των εφημερίδων, περιοδικών και γενικά χαρτιού και διαφορετικές αυτές που ασχολούνται με την ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών.

Αύξηση του κόστους για τους πολίτες

Το πρόβλημα που προκαλείται όμως τώρα είναι ότι δημιουργούνται βουνά από σκουπίδια που καταλήγουν στους ίδιους κάδους. Οι κατασκευαστές όμως των συσκευασιών πληρώνουν ειδικές άδειες, το κόστος των οποίων το μετακυλύουν στους πελάτες. Για το παλιό χαρτί δεν ισχύει όμως το ίδιο. Το κόστος το μοιράζονται οι δυο αρμόδιες για την ανακύκλωση υπηρεσίες.

«Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει τους πολίτες τελικά, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Πληρώνουν διπλά στην πραγματικότητα και για τις συσκευασίες και για τα χαρτιά» δηλώνει ο Πάτρικ Χάζενκαμπ, πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων. Το κόστος υπολογίζεται στα 13 ευρώ το άτομο ανά πολίτη.

Σύμφωνα με τον ειδικό θα πρέπει να βρεθεί ένα τρόπος ούτως ώστε οι εταιρείες αποστολής των συσκευασιών να συμμετέχουν στο κόστος. Με τον τρόπο αυτό και οι έμποροι θα έχουν ένα κίνητρο να χρησιμοποιούν λιγότερες συσκευασίες και κατά συνέπεια το περιβάλλον θα προστατεύεται αποτελεσματικότερα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle