ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απάντηση της Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd σε δημοσιεύματα της εφημερίδας Φιλελεύθερος με θέμα την ανακύκλωση.

Αναφορικά με τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 3 και 5 Αυγούστου, 2024 η Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd επιθυμεί να τοποθετηθεί και να διευκρινίσει τα πιο κάτω:

  1. Η Green Dot λειτουργεί από το 2006 ως το μοναδικό αδειοδοτημένο Συλλογικό Σύστημα διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας και είναι οργανισμός Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αδειοδοτείται και ελέγχεται από την αρμόδια αρχή της Κύπρου που είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η ίδρυση και η δράση της στηρίζονται στις υποχρεώσεις των διαφόρων οικονομικών παραγόντων όσον αφορά τη διαχείριση των συσκευασιών και αποβλήτων συσκευασιών, όπως αυτές προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία. Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, οι υπόχρεες εταιρείες χρηματοδοτούν το Συλλογικό Σύστημα για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.
  2. Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 16 Ιουλίου, 2023 στην αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων ECOBALANCE στη βιομηχανική περιοχή Γερίου και την πλήρη καταστροφή της, το Σύστημα προχώρησε άμεσα στην εξεύρεση έκτακτων λύσεων για κάλυψη των αναγκών διαλογής των υλικών συσκευασίας που προέρχονταν από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Πρωτίστως, η Green Dot αποτάθηκε στους υφιστάμενους ανακυκλωτές για εξυπηρέτηση του ρεύματος PMD, οι οποίοι ωστόσο δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν τη δεδομένη στιγμή. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε και λήφθηκε έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος για παράδοση των υλικών στην ΟΕΔΑ Κόσιης. Για το ρεύμα του χαρτιού διευθετήθηκε η διαλογή του μέσω της αδειοδοτημένης μονάδας C.E.I. Cyprus Environmental Industries Ltd.
  3. Από τις ποσότητες που παραδίδονται από την Green Dot προς την ΟΕΔΑ Κόσιης (10.000 τόνοι ετησίως), ανακυκλώνεται το 50 – 60% σύμφωνα με αναφορές της ΟΕΔΑ Κόσιης, ποσοστό κοντά στο 73% που επιτυγχανόταν κατά τη λειτουργία της μονάδας ECOBALANCE (στοιχεία Ιαν – Ιουν 2023).
  4. Όσον αφορά την προσωρινή λύση που προτάθηκε για τοποθέτηση εξοπλισμού στην ΟΕΔΑ Κόσιης αυτή δεν κατέστη δυνατή για λόγους που παρατέθηκαν γραπτώς από την ΟΕΔΑ Κόσιης προς την Green Dot.
  5. Αναφορικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για τη δωρεάν παράδοση των υλικών στην ΟΕΔΑ Κόσιης, διευκρινίζεται ότι η παράδοσή τους γίνεται με χρέωση του Συστήματος από το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Λάρνακας και Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα, η Green Dot έχει απωλέσει την αξία των υλικών την οποία τώρα επωφελείται ο διαχειριστής της ΟΕΔΑ Κόσιης, ως αντιστάθμισμα των υπηρεσιών διαλογής και εμπορίας που προσφέρει στην Green Dot. Με αυτό τον διακανονισμό, η Green Dot όχι μόνο δεν «γλιτώνει» χιλιάδες ευρώ, όπως αναφέρεται στο άρθρο αλλά καταγράφει απώλειες. Επιβεβαίωση των πιο πάνω, αποτελούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για τα έτη 2021-2023 (οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας) που αποδεικνύουν ότι το έργο διαλογής και εμπορίας των υλικών ήταν πλεονασματικό πριν την καταστροφική πυρκαγιά, σε σχέση με την παρούσα κατάσταση, που υπολογίζεται να είναι ελλειμματική για το έτος 2024.
  6. Προς εξεύρεση μόνιμης λύσης, η Green Dot προχώρησε άμεσα σε αγορά τεμαχίου γης 20.000 τ.μ. στη βιομηχανική ζώνη βαριάς οχληρίας Τσερίου για ανέγερση σύγχρονης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας που καλύπτει τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες. Μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αναμένεται η λήψη της πολεοδομικής άδειας και η συνέχιση όλων των ενδεδειγμένων διαδικασιών προς ανέγερση της μονάδας.

Με γνώμονα τα όσα έχουν αναφερθεί, τονίζεται ότι η προσωρινή αυτή λύση κρίθηκε ως η καταλληλότερη υπό τις περιστάσεις. Η Green Dot αντιλαμβάνεται πλήρως τη σοβαρότητα του ζητήματος, γεγονός που διαφαίνεται από όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί όλους αυτούς τους μήνες. Επίσης, είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλους τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την επίσπευση των διαδικασιών που θα φέρουν μια μόνιμη λύση.

Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd

5 Αυγούστου, 2024