Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνεται η έκδοση της πρώτης άδειας λειτουργίας του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Φαρμακευτικών Προϊόντων Οικιακής Προέλευσης με την εμπορική επωνυμία MediCycle, η οποία ανήκει στην Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd. Το Σύστημα ιδρύθηκε στη βάση των περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Φαρμακευτικών Προϊόντων Οικιακής Προέλευσης) Κανονισμών του 2023 (Κ.Δ.Π 80/2023), στους οποίους αναφέρεται η υποχρέωση των εισαγωγέων και παραγωγών φαρμακευτικών προϊόντων να διαχειριστούν περιβαλλοντικά υπεύθυνα τα απόβλητα φαρμακευτικών προϊόντων που προκύπτουν από τα νοικοκυριά σε όλη την κυπριακή επικράτεια.

Η άδεια λειτουργίας της MediCycle υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου, 2024 από την έντιμη Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου και έχει ισχύ μέχρι την 31η Μαρτίου του 2030.

Η MediCycle έχει ως βασικό στόχο τη συλλογή και διαχείριση των φαρμακευτικών προϊόντων ακατάλληλων προς χρήση που προκύπτουν από τα νοικοκυριά. Για τον σκοπό αυτό, ειδικοί κάδοι θα τοποθετηθούν σταδιακά στα φαρμακεία κατόπιν συνεννόησης με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Οι πρώτες τοποθετήσεις εκτιμάται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2024.
Οι πολίτες σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα απόρριψης των ληγμένων ή ακατάλληλων προς χρήση φαρμάκων στους ειδικούς κάδους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα περιοριστεί σημαντικά η ρύπανση του οικοσυστήματος από τις φαρμακευτικές ουσίες που μέχρι σήμερα κατέληγαν στους κάδους γενικών απορριμμάτων ή στις αποχετεύσεις με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.