Θεωρείτε ότι η ανακαίνιση με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας είναι πολυτέλεια; Και όμως όχι!

Οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος και πετρελαίου προβληματίζουν τους περισσότερους από εσάς. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού σας είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές που σας προτείνουμε.

Οι συμβουλές μας για ένα καλύτερο σπίτι έχουν να κάνουν κυρίως με τις κρυμμένες λεπτομέρειες που δεν μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας και προσφέρουν ζεστασιά, άνεση, αντιμετώπιση προβλημάτων υγρασίας και φυσικά μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου για το σπίτι σας.

Πώς θα το πετύχετε αυτό;

111

Δώστε σημασία στη μόνωση: Είναι βασική για να κάνετε το σπίτι σας ζεστό, χωρίς υγρασία και να είναι πιο άνετο και υγιεινό το περιβάλλον του. Σιγουρευτείτε ότι η μόνωση της οροφής και του δαπέδου είναι επαρκής. Στη συνέχεια δείτε τους τοίχους, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μόνωση και είναι καλής ποιότητας. Η μόνωση του σπιτιού εξοικονομεί πάνω από 40% των εξόδων θέρμανσης και ψύξης.

Προβλήματα διαρροής-εισροής αέρα: Στα περισσότερα σπίτια, ειδικότερα στα παλιότερα, η ζέστη χάνεται από καμινάδες, από τρύπες που έχουν δημιουργηθεί για τα υδραυλικά και τις καλωδιώσεις, από τα δάπεδα, τις οροφές και από την κακή τοποθέτηση των κουφωμάτων. Κλείστε όλα τα κενά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ανταλλαγή ζέστης/κρύου με το εξωτερικό περιβάλλον.

Επιλέξτε διπλή υάλωση για τα παράθυρα σας: Όχι μόνο εμποδίζουν τη ζέστη να δραπετεύσει αλλά μειώνουν τη συμπύκνωση υδρατμών και το θόρυβο. Για καλύτερα αποτελέσματα, αγοράστε παράθυρα με πλαίσιο που έχει καλές μονωτικές ιδιότητες, όπως ξύλο, PVC ή αλουμίνιο με θερμοδιακοπή. Επιπλέον, η επιλογή ενεργειακών τζαμιών θα αυξήσει ακόμα παραπάνω την ενεργειακή αποδοτικότητα. Αν η εξώπορτα του σπιτιού σας είναι παλιά, επιλέξτε μια καινούργια με καλές μονωτικές ιδιότητες. Η επιλογή ενεργειακών κουφωμάτων και η σωστή τοποθέτηση τους οδηγεί σε σίγουρη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Συντηρήστε το σύστημα θέρμανσης και ψύξης ή εάν θέλετε να επενδύσετε περισσότερα χρήματα αγοράστε ένα καινούργιο πιο αποδοτικό και λειτουργικά πιο οικονομικό (π.χ. λέβητας πέλλετ ή αντλία θερμότητας).

Μειώστε τα έξοδα για ζεστό νερό χρήσης: Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα για να εκμεταλλευτείτε την άφθονη δωρεάν και «πράσινη» ενέργεια του ήλιου. Μονώστε τις σωληνώσεις και τη δεξαμενή αποθήκευσης του θερμοσίφωνα σας για να περιορίσετε τις απώλειες και να παραμένει το νερό ζεστό για περισσότερη ώρα.

Τοποθετήσετε συστήματα σκίασης για να μειώσετε την εσωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι και παράλληλα να εξοικονομήσετε χρήματα από τη μειωμένη χρήση των κλιματιστικών, ειδικότερα στις δυτικές όψεις του σπιτιού.

Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και αν πρόκειται να αγοράσετε κάποια καινούργια ηλεκτρική συσκευή προσέξτε την ενεργειακή της κλάση.

Για να επιτύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εργασία ενεργειακής αναβάθμισης, αναθέστε τον ενεργειακό έλεγχο του σπιτιού σας σε ένα ενεργειακό επιθεωρητή της energycert. Ο επιθεωρητής κάνοντας αυτοψία στο σπίτι σας και με τη χρήση θερμοκάμερας θα εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία οποιουδήποτε προβλήματος στους τοίχους, στην οροφή, στα παράθυρα ή στα μηχανολογικά συστήματα του σπιτιού σας. Θα σας ενημερώσει για την ύπαρξη προβλημάτων που σας κοστίζουν ακριβά και θα σας προτείνει οικονομικές και αποδοτικές λύσεις αντιμετώπισης τους.

Πηγή: greenagenda.gr