Τα Χριστούγεννα οφείλουν εκτός από πράσινα, να είναι και “πράσινα”. Η Greenpeace φροντίζει, όπως τα φετινά Χριστούγεννα, είναι αρκούντως “πράσινα” από κάθε άποψη. Ακολουθούμε τον οδηγό επιβίωσης του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και μαθαίνουμε πράγματα που νομίζαμε πως γνωρίζαμε!

pexels-photo-255441.jpeg

Τι μας συμβουλεύει για το χριστουγεννιάτικο δέντρο:

Μας προτρέπει να αποφύγουμε τα πλαστικά δέντρα και τα κομμένα έλατα, και να προτιμήσουμε ένα δέντρο σε γλάστρα.

Αν το φροντίσουμε και τον υπόλοιπο χρόνο στο μπαλκόνι μας, αυτό θα είναι πρόθυμο να λάμψει και του χρόνου τα Χριστούγεννα. Εναλλακτικά μπορούμε, σύμφωνα με την Greenpeace, να στολίσουμε το παραδοσιακό καραβάκι, φτιαγμένο κατά προτίμηση από ξύλο και όχι πλαστικό.

Αντί να αγοράσουμε στολίδια, φέτος μπορούμε να τα δημιουργήσουμε μόνοι μας. Αστεράκια και μπάλες από χαρτί, γιρλάντες από ξηρούς καρπούς θα δώσουν μία πρωτότυπη νότα όχι μόνο στο δέντρο αλλά και σε όλο το σπίτι.Μέρος του στολισμού για τις γιορτές συνηθίζεται να είναι και τα πολλά αναμμένα φώτα στο δέντρο και όλο το σπίτι. Οι λαμπερές γιορτές όμως δε σημαίνουν απαραίτητα και μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Ας αντικαταστήσουμε τις κοινές λάμπες με λάμπες εξοικονόμησης. Ας επιλέξουμε λαμπάκια για το δέντρο με χαμηλή κατανάλωση και ας κρατήσουμε σβηστά όσα φώτα δε χρειαζόμαστε!

 Greenpeace-logo.png

Πώς η Greenpeace μας προτρέπει να κάνουμε οικολογικές αγορές για δώρα

  • Τα δώρα κοστίζουν ενώ συχνά στερούνται φαντασίας. Φέτος φτιάξτε με τα χεράκια σας δώρα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή οργανώστε ανταλλαγή δώρων με τους φίλους σας όπου μπορείτε να δωρίσετε παλιά αντικείμενα που εσείς δε χρησιμοποιείτε πια αλλά θα είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλο. Χμμ, όχι κακή ιδέα, αγαπημένη Greenpeace!
  • Αν πάτε στα μαγαζιά για ψώνια, αποφύγετε να πάρετε μαζί το αυτοκίνητό σας. Η κίνηση των ημερών θα εκνευρίσει εσάς αλλά και το κλίμα του πλανήτη. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και για μια ωραία βόλτα στο κέντρο της πόλης.
  • Αποφύγετε τις πλαστικές και τις σακούλες μίας χρήσης και ξεκινήστε για τα ψώνια σας εφοδιασμένοι με τον καλύτερο σύμμαχο: πάνινες τσάντες, ανθεκτικές και για κάθε χρήση.
  • Επιλέξτε προϊόντα σε συσκευασίες που ανακυκλώνονται.
  • Υποστηρίξτε τα καταστήματα που προωθούν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
  • Είναι δύσκολο να αρνηθείτε κάτι στα αθώα παιδικά ματάκια, όμως κρατήστε χαρακτήρα! Αποφύγετε τα επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια από χλωριωμένα πλαστικά PVC, προτιμήστε παιχνίδια από ξύλο και ύφασμα, και ενημερώστε σχετικά και… τον Άη Βασίλη.

New Call-to-action

Ο Άη Βασίλης εκτός από δώρα, θα φέρει και πολλές χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες. Μην τις πετάτε. Σίγουρα κάπου κοντά στο σπίτι σας υπάρχει ένας κάδος ανακύκλωσης. Ζητήστε επίσης από τον Άη Βασίλη να δώσει έμφαση στο περιεχόμενο και όχι στο περιτύλιγμα. Τουλάχιστον, αποφεύγετε τις συσκευασίες μιας χρήσης.

Αν κρίνει κανείς από τις διαφημίσεις παιχνιδιών στην τηλεόραση, εκατοντάδες παιχνίδια είναι πλέον ηλεκτροκίνητα. Χρησιμοποιήστε κατά το δυνατόν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες γι’ αυτά τα παιχνίδια.

Green Life E-Book