Κλείνουμε το 2010 με μια πολύ σημαντική για την Green Dot Κύπρου και τις εταιρείες που εκπροσωπεί, εξέλιξη. Για πρώτη φορά το 2010, οι επιδόσεις του οργανισμού σε υλικά συσκευασίας που ανάκτησε και ανακύκλωσε έχουν καλύψει το βασικό στόχο ανάκτησης και ανακύκλωσης που έχει ο οργανισμός.

Παράλληλα, με την κάλυψη αυτού του στόχου από την Green Dot Κύπρου, και η Κύπρος ως κράτος πλέον είναι πολύ κοντά στην κάλυψη του ετήσιου στόχου για το 2010, αφού η Green Dot Κύπρου καλύπτει ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος της αγοράς με τις 800 περίπου εταιρείες που εκπροσωπεί πλέον και τις 80,000 τόνους συσκευασίες που τοποθετούν στην αγορά.

Ουσιαστικά η παρουσία και η δράση της Green Dot Κύπρου και η ενεργοποίηση της βιομηχανίας μέσω της, έχει βοηθήσει δραματικά στο να ξεκολλήσει η Κύπρος από τον πυθμένα των χωρών μελών της Ε.Ε. στην ανακύκλωση συσκευασιών.

Όταν αρχίζαμε πριν από τέσσερα χρόνια ουσιαστικά την προσπάθεια για δημιουργία ενός αξιόπιστου Συστήματος ανάκτησης και ανακύκλωσης συσκευασιών στην Κύπρο, το στοίχημα ήταν πολλαπλό. Να πετύχουμε σχετικά γρήγορα μια ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού και μια καλή συμμετοχή του κοινού, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους ανάκτησης και ανακύκλωσης των συσκευασιών και την ίδια ώρα να καταφέρουμε να το κάνουμε μέσα σε οικονομικά δεδομένα που να μπορεί να τα αντέξει η βιομηχανία μας.

Οι προκλήσεις ήταν πολλές και η αμφισβήτηση και των προθέσεων και των δυνατοτήτων δεδομένες. Η πορεία έδειξε ότι και οι προθέσεις ήταν καλές και οι δυνατότητες αναπτύχθηκαν αλλά και οι προκλήσεις σε μεγάλο βαθμό έτυχαν σωστής αντιμετώπισης.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της τότε πρωτοβουλίας και των επιλογών που έγιναν στην πορεία. Και για αυτή την εξέλιξη είμαστε ευτυχείς και ικανοποιημένοι. Σαφώς και υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε και πολλά να βελτιώσουμε.

Έχουμε όμως πλέον μια στέρεη βάση και έχουμε φτάσει φέτος στην επίτευξη των στόχων μας μέσα στα χρονικά περιθώρια που είχαμε καθορίσει και κυρίως μέσα στα οικονομικά δεδομένα που είχαμε σχεδιάσει. Σήμερα το Σύστημα έχει δημιουργήσει μαζί με την υπόλοιπη προσφορά του 160 νέες θέσεις εργασίας από τις οποίες το 10% είναι σε δικό του προσωπικό και το υπόλοιπο 90% σε εργολάβους και συνεργάτες.

Η εξέλιξη του Συστήματος, όπως φαίνεται στον πίνακα πιο κάτω, ήταν και γρήγορη και αποτελεσματική.

Έχουμε ήδη καλύψει με το πρόγραμμα ανακύκλωσης το 85% του πληθυσμού σε όλες τις πόλεις και συνεργαζόμαστε με τους 22 από τους 24 Δήμους και πέραν των 30 μεγάλων Κοινοτήτων. Καλύπτουμε 650,000 κόσμο με οργανωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, στόχο που είχαμε αρχικά προγραμματίσει να καλύψουμε μέχρι τα μέσα του 2012. Είμαστε δηλαδή με την πρόσφατη μας επέκταση στη Λάρνακα, ενάμισι χρόνο μπροστά από το αρχικό μας πλάνο γεωγραφικών επεκτάσεων.

Και είναι σημαντικό ότι αυτό έγινε με τέλη προς τις επιχειρήσεις που είναι λογικά και έχουν αυξηθεί μόνο κατά 20% (κατά μέσο όρο) από τα αρχικά τέλη του Συστήματος.

Είναι επίσης σημαντικό ότι στη διετία της έντονης κρίσης (2010-2011) η οποία μας επηρέασε και εμάς ως οργανισμό, έχουμε καταφέρει να έχουμε σταθερά τέλη παρά τις απώλειες εισοδημάτων που είχαμε τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης, όσο και από την μείωση των τιμών των ανακυκλώσιμων υλικών που διαθέτουμε στην αγορά.

Με αυτά τα δεδομένα φτάσαμε το 2010 να έχουμε υπερκαλύψει το συνολικό στόχο ανάκτησης και ανακύκλωσης του 50% των συσκευασιών που τοποθετούν τα μέλη μας στην αγορά. Αυτό αποτελεί σαφώς ένα σημαντικό επίτευγμα και ένα βήμα μπροστά όχι μόνο για το Σύστημα αλλά και για την Κύπρο.

Η προσπάθεια φυσικά είναι και θα παραμείνει συνεχής αφού θα έχουμε με βάση το Νόμο από το 2013 ακόμη ψηλότερους στόχους ανάκτησης και ανακύκλωσης. Είμαστε όμως πιστεύουμε στο σωστό δρόμο για να πετύχουμε και αυτούς τους στόχους.

Το στοίχημα μας θα είναι να τους πετύχουμε με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος για τη βιομηχανία και το κοινό. Σε αυτό επικεντρωνόμαστε και αυτό θα θεωρήσουμε και εμείς ως επιτυχία μας τα επόμενα χρόνια.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μου προς βιομηχανία που συνεχίζει να μας εμπιστεύεται και να μας στηρίζει.

Μπορούν και πρέπει και οι 800 εταιρείες που εκπροσωπούμε να είναι νιώθουν ικανοποίηση και περηφάνια για τις επιδόσεις του Συστήματος μας το 2010, αφού η δική τους πρωτοβουλία έχει αποδώσει καρπούς, έχει καλύψει τις νομικές τους υποχρεώσεις για τις συσκευασίες και έχει βγάλει ασπροπρόσωπες και τις ίδιες και την Κύπρο.

Ιδιαίτερες όμως ευχαριστίες οφείλουμε στον κόσμο που συμμετέχει στα προγράμματα ανακύκλωσης και έχει αγκαλιάσει τις προσπάθειες μας βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας. Χωρίς τη συμμετοχή του κοινού οι προσπάθειες μας θα ήταν πραγματικά ανώφελες.

Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει τριπλασιαστεί η συμμετοχή του κοινού σε σχέση με τα πρώτα βήματα του Συστήματος το 2007. Ελπίζουμε και στοχεύουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί αφού έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να εμπεδωθεί στη συνείδηση μας ως κοινωνία η ανακύκλωση. Βρισκόμαστε όμως πιστεύουμε στο σωστό δρόμο.

Κυριάκος Παρπούνας

Γενικός Διευθυντής