Παγκοσμίως παράγονται 6 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως. Από αυτά, τα 4,5 τρισ. απορρίπτονται σε δημόσιους χώρους και τα περισσότερα καταλήγουν στη θάλασσα. Το 40% των απορριμμάτων στις ακτές της Μεσογείου είναι αποτσίγαρα. Τα αποτσίγαρα αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Για την καλλιέργεια του καπνού χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και τρωκτικοκτόνα. Κάθε τσιγάρο υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 4.000 τοξικές ουσίες μεταξύ των οποίων κάδμιο, νικοτίνη, μόλυβδο και αρσενικό! Τα φίλτρα έχουν σχεδιαστεί για να συσσωρεύουν συστατικά που περιέχονται στον καπνό.
Κατά την αποδόμησή των φίλτρων, οι τοξικές αυτές ουσίες απελευθερώνονται μολύνοντας το παράκτιο και το θαλάσσιο περιβάλλον. Πολλά ζώα μπερδεύουν τα αποτσίγαρα με την τροφή τους και τα καταπίνουν.
Σύμφωνα με έρευνες, η μέση θανατηφόρα δόση για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι περίπου ένα αποτσίγαρο ανά λίτρο γλυκού ή θαλάσσιου νερού.
Οι περισσότεροι, λανθασμένα, πιστεύουν ότι το φίλτρο των τσιγάρων είναι από βαμβάκι ή χαρτί. Στην πραγματικότητα αποτελείται από περίπου 12.000 πλαστικές ίνες (μικροπλαστικά) και χρειάζεται έως και 15 χρόνια για να αποδομηθεί!
source: http://www.econews.gr/